تکنیک انفجار Power Deck در انفجار معادن روباز از سال 2001 با ارائه از طرف شرکت Power Deck مطرح گردید. این تكنيك انفجاري علاوه بر بهبود نتایج انفجار، اثرات نامطلوب آن را نیزكاهش مي دهد. اساس این سيستم، ايجاد فضاي خالي توسط آب يا هوا در انتهاي چال ميباشد که برای آن واژه هوا شارژ پیشنهاد می گردد.
در این روش انفجاری اضافه حفاری در بلوک های انفجاری کاهش یافته و حتی حذف می شوند و با توجه به قطر چال و ارتفاع پله متراژ مشخصی از کف چال خالی گذاشته شده و پس از ریختن مقدار مشخصی از خرده های حفاری خرج گذاری با شرایط معمول انجام می گیرد.
در این روش، ستون هوا در قسمت تحتاني چال، سطح آزادي براي انرژي انفجار فراهم كرده و با انفجار چال درپوش مابين ستون هوا و خردههاي حفاري همانند پيستون به سمت پايين جابهجا و فشار انتهاي چال را افزايش ميدهد. موج فشاري ايجاد شده، شكافهاي افقي را در انتهاي چالها ايجاد ميكند.
در مرحله بعد موج تراكمي ناشي از انفجار، توسط شكافهاي ايجاد شده منعكس و به موج كششي تبديل ميگردد. بنابراين تودهسنگ انتهاي چال در اثر تنش كششي خرد ميگردد.
در انفجارها متداول فشار چال از مسير بالاي چال و از قسمت گلگذاري آزاد ميشود كه پتانسيل پرتاب سنگ و لرزش هوا را افزايش ميدهد، در حاليكه در انفجار هوا شارژ با ايجاد ترك در قسمت تحتاني چال، فشار گاز به سمت پايين حركت ميكند و در نتيجه علاوه بر كاهش حفاري ويژه (حذف اضافه حفاري) و خرج ويژه، عملكرد مناسبی از لحاظ كندن کف چال و كاهش پرتاب سنگ را به همراه دارد.
مهمترین مورد در اجرای این روش طراحی و ساخت Plug (قطعه مسدود کننده) مناسب جهت انسداد کف چال است که هم استفاده از آن در اجرا ساده باشد هم بتواند کف چال را با طول مورد نظر به خوبی مسدود نماید و هم قیمت مناسبی داشته باشد. این قطعه مسدود کننده براساس قطر چال ساخته می شود.
از مزایای این روش می توان به موارد ذیل اشاره نمود:
- کاهش یا حذف اضافه حفاری
- کاهش هزینه های مواد ناریه تا 25%
- کاهش لرزش زمین تا 33%
- خردایش بهتر سنگ تا 25%
- ایجاد کف پله صاف بدون خرد شدن سنگ آن